КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СМРТИ ДЕЈАНА БРЂОВИЋА

Поводом смрти Дејана Брђовића прослављеног одбојкашког репрезентативца, тренера И заслужног грађанина града Краљева,  данас је у препуној Сали Градске управе одржана комеморација. Осим чланова породице, пријатеља И Брђовићевих саиграча Вање И Николе Грбића, Андрије Герића И других,  комеморацији су присуствовали И Недељко Тењовић, генерални секретар предедника Републике Србије Томислава Николића, представници Министарства омладине И спорта Владе Републике Србије, Одбојкашких савеза Србије, Македоније И Црне Горе, представници градова Нови Сад И Београд И руководство града Краљева.

У име Одбојкашког клуба “Рибница” И његових пријатеља И колега из Краљева од Брђовића се опростио Миливоје Митровић, председник Управног одбора овог клуба, подсетивши на његову спортску каријеру.

Одбојкашку каријеру Дејан Брђовић је почео у родној Жичи, а наставио у Рибници И Црвеној звезди. Вансеријски таленат И свестрани одбојкаш, славу краљевачке, српске И југословенске одбојке проносио је широм света. Играо је у Грчкој за Олимпијакос, Орестијаду И АЕК, у Италији за Рому, Милано, Лорето И Лубе, а играчку каријеру је завршио 2006. Године у Радничком из Крагујевца.

Био је капитен репрезентације Југославије, са којом је освојио бронзану медаљу на Олимпијским играма 1996. у Атланти, бронзану медаљу на Европском првенству 1995. у Атини, сребрну медаљу на Медитеранским играма 1991. У Атини и златну медаљу на Универзитетским играма 1987. године у Загребу.

Играо је још за Југославију на првом учешћу у Светској лиги 1997. , на Европским првенствима 1987. И 1989 И Универзитетским играма 1985. Године. Тренерску каријеру је почео у Радничком из Крагујевца а наставио у италијанској Новари, азербејџанској Рабити из Бакуа у два наврата , Кини па Визури. Смрт га је затекла на месту тренера пољског Шћећина.

Богдан Сретеновић је био Брђовићев тренер у Црвеној звезди И у репрезентацији. У име име Одбојкашког клуба Црвена звезда И Удружења одбојкашких тренера Србије  опраштајући се данас  од човека кога је, како каже много волео И ценио,Сретеновић је додао : “Такав одбојкаш се није родио одавно на нашим просторима. Одбојкаш који је могао да игра на свим позицијама – дизача, коректора, средњег блокера, либера. Био је у правом смислу речи душа тима, способан И истински вођа”.

Брђовићев колега  Жељко Танасковић, присећајући се дана када су у репрезентацији делили добро И зло, И када је по његовим речима  Брћко био предводник генерације која је низала само победе, истако је на комеморацији  да му је данас припао најтежи задатак, а то је да се опрости од најбољег пријатеља. Ненад Голијанин испред Одбојкашког савеза Србије је рекао да је Брђовић био одбојкашки боем, личност са ставом И карактером врхунског интелектуалца.

Дејан Брђовић је после краће И тешке болести преминуо два месеца пре 50. рођендана. Оставио је супругу Јелену , ћерку Александру ( одбојкашицу Црвеене звезде) И сина Алексу (члан одбојкашке репрезентације Србије). Брђовић је сахрањен данас на гробљу у Жичи.