Вести

Чувамо културу и традицију – одржани „Михољски сусрети села – Жича 2023“

Код Дома културе у селу Жича, подно зидина Манастира Жиче, осмог октобарског дана, одржани су „Михољски сусрети села - Жича 2023“. Манифестација, чији је циљ промоција и обогаћивање друштвеног и спортског живота становника у селима и неговање традиционалног начина живота и културно-историјског наслеђа на сеоском подручју, трећи пут окупља мештане краљевачких села који се такмиче у спортским дисциплинама и народном стваралаштву. 

Основна идеја је да се култура и традиција нашег народа, која се још увек највише негује по селима, сачува од заборава. Представљање нашег културног, привредног, спортског и туристичког амбијента, неговање националног и културног идентитета српског народа, развијање позитивног односа између села и наших потомака значајно доприноси и очувању и развоју наших села и опстанку живота у њима. 

На отварању манифестације у Жичи градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да Министарство за бригу о селу Републике Србије и Град Kраљево већ три године организују „Михољске сусрете села“ - прве године у Ушћу, прошле године у Опланићима, а ове у Жичи. 

„Захваљујем људима из Месне заједнице Жича који су припремили манифестацију, на којој се могу видети различите рукотворине наших домаћица, разна традиционална јела, али и богат културно-уметнички програм. Град Kраљево се труди да помогне културно-уметничким друштвима са своје територије, како онима у центру града, тако и на сеоском подручју, од којих су  нека освајала значајна признања. Имамо их и у Жичи, Опланићима, Адранима, Ушћу... и другим местима у околини нашег града. Данас је прилика и да деца из културно-уметничких друштава покажу шта знају, шта умеју, и радостан сам што, поред Жичана, ово лепо село може да угости и мештане околних места“, рекао је градоначелник града Краљева.

Како је казао помоћник градоначелника града Краљева за културне манифестације Милош Милишић, „Михољски сусрети села – Жича 2023“ окупили су учеснике и госте у центру српске црквене духовности.

„Овде су столовали наши велики преци, крунисан први српски краљ, било прво седиште осамостаљене Српске цркве са Светим Савом на челу. Ово је она Србија о којој пева Оскар Давичо 'међу шљивама', Србија која је 'велика тајна', како је певала Десанка Максимовић, она 'лепа плодна и заувек наша Србија'...“ рекао је Милишић.

 Како је истакао Слободан Марковић, председник Центра за културу Жича, домаћини су се потрудили да угосте неколико краљевачких села која имају културно-уметничка друштва – Ушће, Самаила, Адрани, Опланићи, Чукојевац, Ратина, а ове године су се придружили и Милочај и Опланићи - у такмичењу у кувању гулаша, надвлачењу конопца, малом фудбалу, бацању камена с рамена. 

Награде су пехари за прво, друго и треће место, а село које покаже највише, највише се потруди, добија један генерални пехар.

Живка Вујовић, у улози домаћина, али и одборница у Скупштини града Краљева из Жиче, истиче да се Град Kраљево и Влада Републике Србије труде максимално да обезбеде добар живот на селу, што потврђује и ова манифестација. 

„Треба да задржимо људе на селу. Оваквих манифестција би требало да буде што више, да се ми на селу дружимо и да кроз то дружење одржавамо културу, традицију, наш живот на селу. Ја сам задовољна, људи се враћају на село“, каже Живка Вујовић показујући рукотворине које су радиле мештанке, њихове мајке, баке, као и традиционална јела припремљена за ову прилику. 

Министарство за бригу о селу, које издваја неповратна средства за реализацију „Михољских сусрета села“ на територији целе Републике Србије, ове године Граду Краљеву је одобрило 485.589,54 динара, док Град учествује у суфинансирању пројекта са 80.000,00 динара.

Реализацијом пројектних активности које су предвиђене овим пројектом, акценат се ставља на очување локалног идентитета и повезаност са историјом и културом места кроз дружење, нова познанства и размену искустава. Бројне су користи - локални развој, промоција туризма, очување традиције, јачање друштвене кохезије, подизање свести о културној баштини... Манифестација има економски, туристички и културни значај, пружа прилику да се локална културна баштина и традиција представе ширем кругу људи, што помаже у подизању свести о богатој историји, обичајима и вредностима локалне заједнице. Сеоске културне манифестације често имају дубоко укорењене везе с локалном традицијом, обичајима и културним наслеђем. Организација ових манифестација омогућава очување и преношење традиције на млађе генерације, а то помаже у очувању локалног идентитета и повезаности са историјом и културом места.

 

 

 

Извор: Град Краљево