Вести

Председник Србије пустио у рад нову производну линију у параћинској стаклари

Ибарске новости - 14. фебруар 2014.

Успешно спроведен процес приватизације, правилан одабир иностраног стратешког партнера и ефикасно остваривање активности стратешког плана пословања „Српске фабрике стакла“ у циљу достизања лидерске позиције у производњи стакла на Балкану - пример је који би требало применити и на друге процесне индустрије, како би се постигао снажан привредни раст Србије, поручио је председник Србије Томислав Николић.

У присуству председника Србије Томислава Николића, председника Извршног одбора Цветана Василева, председника Надзорног одбора Саше Благојевића, саветника председника Србије за привреду Предрага Микића, као и других угледних званица из земље и иностранства, у „Српској фабрици стакла“ свечано је пуштена у рад нова производна линија Л5.

Капацитат ове пећи износи 230 тона на дан, која са четири производне линије обезбеђује производњу од 180 милиона боца и тегли годишње. За конструкцију пећи и пратећих производних линија коришћени су ватростални материјали, као и машине и опрема најпознатијих светских произвођача.

- Улагање у „Фабрику стакла“ у Параћину је једна од најзначајнијих и успешно реализованих бугарских инвестиција у Републици Србији. Успешна ревитализација „Српске фабрике стакла“ је потврда и круна добрих економских односа два народа, која добре привредне и политичке односе граде на узајамном поштовању и поверењу.

Успешно спроведен процес приватизације, правилан одабир иностраног стратешког партнера и инвеститора и ефикасно остваривање активности стратешког плана пословања Српске фабрике стакла у циљу достизања лидерске позиције у производњи стакла на Балкану, пример је који би требало применити и на друге процесне индустрије, како би се постигао снажан привредни раст Србије - поручио је председник Србије Томислав Николић.

Вредност нове инвестиције превазилази 20 милиона евра, чиме је вредност укупног улагања од стране новог власника стакларе, Међународног конзорцијума „Glass Industry“, прешао износ од 105 милиона евра, за претходних 20 месеци.

- Са поносом истичемо да су приликом пројектовања, нарочито приликом изградње и монтаже, ангажоване домаће компаније. Више од 30 домаћих произвођача и сервисера је учествовало у завршетку ове инвестиције.

Као резултат тога, линија Л5 представља најмодернији погон за производњу стаклене амбалаже на Балкану - изјавио је Саша Благојевић, председник Надзорног одбора у СФС. Из ове фабрике поручују да ће инвестиције у нову линију Л5 омогућити да производи „Српске фабрике стакла“ постану конкурентни на ширем регионалном тржишту, кроз већу ефикасност у пословању, виши квалитет производа и нижу цену.