Вести

СРБИЈА КОНАЧНО ИМА ОЗБИЉНУ ДРЖАВНУ ПОЛИТИКУ

Политика коју води Влада Републике Србије, на челу са премијером Алекасндром Вучићем, доноси своје резултате. Многи су били скептични и сада, први пут, потписивањем Бриселског споразума Србија је урадила оно што је одавно требало да уради, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Градског одбора Српске напредне странке у Краљеву, њен потпреседник и народни посланик Зоран Бојанић.

„Коначно Србија има озбиљну државну политику. Најзад смо, све оно што смо зацртали на путу ка Европској унији, овим споразумом постигли и што се тиче заједница српских општина и  свих људи који тамо живе, рекао је Бојанић. 

Он се осврнуо и на питање електроенергетског система, који ће остати једниствен и у оквиру Електропривреде Србије. То значи да ће и запослени и капацитети за производњу електричне енергије остати у рукама Србије. Ту се, наводи Бојанић, убрајају и капацитети Телекома.

„Најзад смо први пут сведоци да држава Србија показује своју снагу и разум и да гледа у будућност. Надам се да ће следећи потез бити развој економије, а ово потписивање у Бриселу је управо један од корака да ћемо, надам се до краја године, ући у процедуру и отворити неко од тих поглавља, казао је Зоран Бојанић.

О проблемима краљевачке привреде говорио је председник Градског одбора СНС у Краљеву Небојша Симовић, подсетивши да је последњих неколико месеци локална самоуправа, заједно са Рашким управним округом, покушавала да реши акутне проблеме некада највећег краљевачког гиганта, Фабрике вагона. Проблеми су веома тешки и наслеђени из неког претходног периода. 

„Влада Републике Србије и њен премијер Александар Вучић обезбедили су социјални програм за раднике Фабрике вагона, Аутотранспорта, Гибњаре. Тиме смо заштитили те људе социјалним програмом уз који су добили и повезивање радног стажа. Ипак, остало је питање шта даље са овом фабриком и која је њена даља судбина. Неки политичари, који су покушали да исполитизују ову причу, нису ни присуствовали састанцима у Министарству привреде и Агенцији за приватизацију, па су јавности пласиране нетачне информације, попут увођења принудне управе и сл. На тим састанцима  договорен је стечај као једини начин извлачења Фабрике вагона из проблема, објаснио је Небојша Симовић.

На последњем састанку са директором Агениције за приватизацију договорено да ће 21. септембра стечај бити уведен и да ће стечајни управник бити неко из Краљева који познаје проблематику фабрике.

„Ми за наш рад и труд нисмо добили никакве дипломе јер нам ни не припадају. То је прича локалне самоуправе и свих људи који воде овај град. Надам се да ћемо у наредном периоду оспособити неке привредне субјекте  који ће да раде и јавност ће бити сведок тих дешавања, рекао је Симовић.

Он је најавио да ће ускоро бити отворен јавни позив за инвеститоре у ПЛО“ Матарушка Бања и Богутовачка Бања“, откривши информацију да су неки од њих већ посетили ове две бање и да су веома заинтересовани за озбиљна улагања у њих.

Председник краљевачких напредњака је најавио и предстојећа спортска дешавања у граду која ће поново, као у време Дејвис купа, напунити нову Халу спортова. Први који следи је велики Међународни кошаркашки турнир 12. септембра, а потом у јануару и ФЕД КУП Србија Шпанија.