Вести

Страна улагања у здравствени туризам у Врњачкој Бањи

Ибарске новости - 14. фебруар 2014.

Врњачка Бања важи за некрунисану престоницу српског туризма, а да би задржала тај статус потребна су јасна планирања и много улагања. Тога су свесни и челници ове општине, па су предузели кораке да се већ ове године, у Врњачкој Бањи, појави већи број страних инвеститора. Међу првима је италијанска компанија „GBM Care and Research“, а извршног директора Франћеска Маринђелија примио је Бобан Ђуровић, председник oпштине Врњачка Бања.

Састанку су присуствовали и Предраг Микић, саветник за привреду председника Републике Србије и Зоран Бојанић, народни посланик и председник ГО СНС. Тема састанка и првог у низу сусрета са представницима ове признате компаније, тренутно међу првих пет приватних болничких ланаца у ЕУ, била је инвестициона улагања у здравствени туризам, као и пројекте у општини Врњачка Бања.

- Велики је интерес Врњачке Бање да се и даље развија у области здравственог туризма, да кроз разне инвестиције проширимо постојеће капацитете. Ова италијанска компанија је врло озбиљна и поред улагања у здравство, заинтересовани су и за улагања у спортско-рекреативне садржаје. Уз помоћ челних људи у држави, а кроз наше презентације, успели смо да доведемо стране инвеститоре, наравно и домаће, а све са циљем да у Врњачкој Бањи проширимо капацитете, употпунимо их и подигнемо на један виши ниво. У разговору са нашим гостима из Италије, уверили смо се да су врло заинтересовани за улагања у нашу oпштину, у туризам. Дали су и неке предлоге који су врло интересантни за даљи напредак нашег места. Врњачка Бања има компаративне предности и зато смо са гостима обишли многе локације вредне улагања, а посебно простор који је предвиђен за изградњу аква-парка и спортско-рекреативног центра. Желимо да инвеститорима понудимо све оно што би њима, али и нама, било интересантно и важно – каже Бобан Ђуровић, председник oпштине Врњачка Бања.

Дефинитивно смо заинтересовани

Лекари „GBM Care and Research“ у току године збрину око четири милиона пацијената, кроз финансирање путем јавних здравствених фондова Италије, Француске и Пољске, директне споразуме са Либијом, као и путем приватних здравствених фондова, уз подршку преко 80 различитих осигуравајућих кућа. Отуда може само да радује интерсовање ове италијанске компаније за улагања у Врњачкој Бањи.

- Први пут сам у Србији, једном речју - одушевљен сам. Прво, посета Београду ми је била невероватна, а долазак у Врњачку Бању је посебан. Предивно место, одлична клима, ведри људи, укратко - све је изванредно. Врњачка Бања је право место за људе из целе Европе да овде дођу на одмор, релаксацију, али и ради лечења. Дефинитивно смо заитересовани да уложимо средства и будемо присутни у овој регији - јасно је пред новинарима поручио Франћеско Маринђели, извршни директор италијанске компаније „GBM Care and Research“.

Страна улагања су неопходна да би се покренула привреда у Србији, то је свима јасно. Долазак сваког страног инвеститора, поготово са карактеристикама какаве има ова италијанска компанија је злата вредан.

- Сматрам да ће ово бити почетак једне дугогодишње сарадње и права смерница за сва наша бањска места, не само Врњачку Бању, да се преорјентишу на здравствени туризам. Наравно то би било употпуњено са свим пратећим садржајима, па би будући гости имали и спа центре, велнес центре, аква-паркове, а ту су планине у окружењу. Једном речју, убеђен сам да врло брзо следи и комерцијални уговор са корпорацијом из Италије, као први у низу таквих уговора у нашем региону – напоменуо је Зоран Бојанић, председник ГО СНС у Краљеву.

Услед стратешких погодности, „GBM Care and Research“ има интенције проширивања својих капацитета на територију Републике Србије, са убеђењем да таква компанија има много потенцијала за пружање подршке стварању модерног здравственог система у нашој земљи.

Да сви хотели раде

У Врњачкој Бањи већ годинама покушавају спровести приватизацију хотела и комплекса који су у државном власништву, а ту је и један број приватних хотела чија изградња траје дуго и још нису приведени намени. Ти проблеми су решиви по мишљењу челника престонице српског туризма.

- Локална самоуправа и менаџмент Општине Врњачка Бања предузимају све активности да постојеће хотеле који су у друштвеном власништву као и оне који су у приватном власништву, који се дуго година граде и никако да добију праву намену, уз помоћ страних ивеститора и инвестиционих фондова капитализује, да буду у служби здравственог туризма, али и других облика. Све то би било на добробит Врњачке Бање, али и друштва у целини, јер би омогућило нова радна места и запослило већи број здравствених радника који тренутно чекају посао – нагласио је Бобан Ђуровић, први човек општине Врњачка Бања.