Вести

Стратешки партнер за ватросталце

Ибарске новости - 14. фебруар 2014.

Предеседник Србије Томислав Николић, открио је да је имао разговор са председником Извршног одбора Међународног конзорцијума „Glass Industry“ у коме је бугарским партнерима указао на могућности нових инвестиција. Са друге стране, изражена је заинтересованост да се инвестира у „Магнохром“. Николић је додао да уколико би инвестиција била слична као она што је овај Међународни конзорцијум имао у „Српској фабрици стакла“, за Краљево можемо очекивати боље дане.

Цветан Василев, председник Извршног одбора „Glass Industry“ рекао је да тренутно разматрају више инвестиција, како у „Магнохром“ тако и неколико других фирми у Србији.

-Уколико наша прелиминарна истраживања покажу добар резултат, ми ћемо уложити у те погоне. Очекујемо да за два-три месеца, након што добијемо прелиминарне резултате, одлучимо да ли ћемо кренути у те инвестиције. Сама реализација инвестиције зависиће од услова у законодавству Републике Србије - нагласио је Василев. Он је додао и да је на српској страни срео велику подршку, као и да је клима за улагање добра, на чему се захваљује Влади Републике Србије.

- Ово је само почетак када је у питању „Магнохром“, јер ће они у наредних пар месеци спровести експертизе. Ми смо ту све време и помажемо око реализације свега тога, да донесу коначну одлуку, иако мислим да је у неку руку прелиминарни договор већ постигнут. Међутим, не ради се овде само о пројекту „Магнохром“, господин Василев је заинтересован још за неке пројекте, који су поодмакли, као што је термоелектрана на коповима рудника Штаваљ, Деспотовац и Ресавица. Што се Штавља тиче они су разговарали у Министарству енергетике, постигли су прелиминарне договоре, направили су радну групу, а учествоваће и тим председника Србије Томислава Николића, у који сам и сам укључен. Очекујем да за месец дана потпишемо меморандум о разматрању почетка радова - рекао је Предраг Микић, саветник председника Србије за привреду.