Вести

ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА 12 НИСКОНАПОНСКИХ МРЕЖА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КРАЉЕВА

Акцијом Регионалног центра „Електросрбија“ Краљево завршена је реконструкција 12 нисконапонских мрежа на територији Краљева и месних заједница: Раваници, Годачици, Тавнику, Адранима, Јарчујку, Дракчићима, Мошином Гају, Ковачима, Јовцу, као и на двема трафо станицама Дивље Поље и Аероколонија. Око 160  електромонтера из ЕД Краљево и огранака из Лазаревца, Лознице, Аранђеловца, Крушевца, Чачка и Јагодине реконструисали су нисконапонску мрежу у дужини од преко 30 килиметара. Укупна вредност радова је више од 10 милиона динара.

Извођаче радова обишао је директор РЦ „Електросрбија„ Краљево Срђан Ђуровић, са сарадницима, директор ЕД Краљево, Дејан Топличић, директори огранака, као и градоначелник Краљева Томислав Илић.

Ова акција је потврда свега онога што смо планирали у претходном периоду, рекао је Срђан Ђуровић најављујући за наредну годину две капиталне инвестиције.

„Средствима ЈП ЕПС и Светске банке до краја идуће године изградићемо трафостаницу у Рибници. Ова инвестиција вредна је 220 милиона динара. Тиме ћемо потпуно решити напајање десне обале Ибра електричном енергијом и обезбедити град прстенастим напајањем струјом.
Изградња трафостанице значи и стварање услова за безбедно и поуздано напајање елетктричном енергијом и повећање каашцитета, што ће створити могућност развоја привреде у Краљеву, истакао је Ђуровић.

Друга важна инвестиција, вредна 40 милиона динара, је рекоснтрукција трафостанице Конарево 1, која је преузета од ЈП „Електромреже Србије“. Овим ће део Конарева трајно бити обезбеђен напајањем електричном енергијом.

Данашњом реконструкцијом замењено је 340 постојећих дрвених стубова, новим бетонским, 15 километара магистралних водова и око 600 кућних прикључака дужине преко 15 километара, навео је Дејан Топличић, директор Електродистрибуције Краљево.

„Реконструкцијом нисконапонских мрежа биће знатно побољшани сигурност и поузданост у напајању електричном енергијом, али и смањени напонски падови, као и технички губици у дистрибутивној  мрежи. Важно је рећи да је ЕД Краљево готово у потпуности реализовала план реконструкције нисконапонских мрежа у овој години, у коју је уложено 25 милиона динара. Исто толико ће до краја године бити уложено и кроз план инвестиција и изградњу нових 10 кв трафостаница и далековода, рекао је Топличић.

Велику помоћ у реализацији ових и свих претходних акција пружили су челници града Краљево, омогућивши издавање грађевинских и локацијских дозвола потребних за извођење радова. То је пример добре сарадње локалне самоуправе и Регионалног центра „Електросрбија“ Краљево, рекао је градоначелник Краљева, Томислав Илић, најављујући нове велике инвестиције на територији града Краљева.

„Реконструкцијом и изградњом трафостаница биће стабилизовано снабдевање струјом што је веома важно за све грађане Краљева, изјавио је Томислав Илић.

Житељи месних заједница где су се одвијали радови изузетно су задовољни данашњом акцијом. То је потврдио и председник МЗ Јарчујак Милоје Бајчетић, похваливши брзу реакацију ЕПС,  реконструкцију нисконапонских мрежа и скорију изградњу трафостанице.

„Направљен је објекат, а ових дана очекујемо и постављање трансформатора и осталих уређаја, казао је Бајчетић.

Директор РЦ“ Електросрбија“ Краљево, Срђан Ђуровић захвалио се мештанима месних заједница на предусретљивости коју су данас исказали, локалној самоуправи на доброј сарадњи, радницима на припреми и реализацији акције и електромонтерима на успешно изведеним радовима.